Sunday, October 20, 2019

Am avut o problema mare cu ganglionii


Se spune ca inflamarea ganglionilor limfatici poate fi asociata cu cancerul. Din acest motiv citeste in acest articol despre ganglionii limfatici, ce rol au, de ce se pot umfla si cand pot fi asociati cu cancerul.

Sistemul limfatic este o retea de vase mici ce colecteaza lichide si deseuri din tesuturile organismului, iar acest lichid poarta numele de limfa. Vasele limfatice colecteaza limfa in glandele mici care se numesc ganglioni limfatici, iar substantele care ar putea fi daunatoare organismului, cum sunt bacteriile sau celulele canceroase, sunt prinse si eliminate. Astfel este protejat organismului impotriva infectiilor. Cu alte cuvinte, ganglionii limfatici sunt glande mici, rotunjite cu dimensiuni variate si care se afla in axila, inghinal, abdomen, piept si gat.

Aflam de la DoctorMit ca atunci cand avem o infectie in organism, ganglionii limfatici se pot umfla. Cauzele care determina marirea ganglionilor sunt variate si printre acestea se numara infectiile, cancerul, ranile sau alte boli.

Ganglionii limfatici pot contine celule imune care pot ajuta la combaterea infectiei prin atacarea si distrugerea germenilor care sunt transportati prin lichidul limfatic.
DoctorMit ne spune ca umflarea ganglionilor limfatici ne indica ca este posibil ca o anumita boala sa fie activata si cu ajutorul altor simptome si teste putem sa ne dam seama despre ce problema este vorba.

Printre principalele cauze care pot determina marirea ganglionilor limfatici se numara infectiile virale, infectiile bacteriene, afectiunile precum tuberculoza sau sifilisul. Printre afectiunile care determina marirea ganglionilor limfatici ai gatului se numara lupus sistemic eritematos, artrita cronica juvenila sau artrita reumatoida.

In continuare, aflam de la DoctorMit cand umflarea ganglionilor limfatici inseamna cancer. Umflarea ganglionilor este de cele mai multe ori un semn de infectie cu bacterii sau virusuri. Exista, totusi, un procent mic de cazuri, cand inflamarea acestora poate fi cauzata de cancer, deoarece in cazul in care cancerul este prezent, cantitati mari din acest material rezidual se pot acumula in ganglioni, iar multe tipuri de celule normale ale sistemului imunitar se resimt, cauzand umflarea ganglionilor.
Cancerul poate aparea intr-un ganglion limfatic sau poate ajunge acolo din alta parte. 

Din acest motiv, exista doua tipuri de cancer asociate cu ganglionii limfatici umflati cum ar fi limfomul si leucemia. Cele mai comune tipuri de limfon sunt limfomul Hodgkin si limfomul non-Hodgkin.

Pe de alta parte, ganglionii limfatici au un rol important in stadializarea cancerului, determinandu-se amploarea cancerului in organism. Cancerul se poate raspandi de unde a inceput in alte parti ale corpului. In momentul in care celulele canceroase se desprind de o tumora, acestea pot circula in alte zone ale corpului, fie prin sange, fie prin sistemul limfatic.

Cancerul metastatic este acel tip de cancer in care ganglionii limfatici s-au raspandit din alta parte a corpului. Cele mai frecvente tipuri de cancere care se pot raspandi la ganglionii limfatici sunt cancerul oral, cancerul de piele, cancerul tiroidien, cancerul gastrointestinal, cancerul mamar, cancerul pulmonar.

Afla mai multe detalii din urmatorul material DoctorMIT:


No comments:

Post a Comment