Wednesday, August 28, 2019

Merlot, un vin si un soi de struguri cu o istorie interesanta


Poate cel mai cunoscut soi de struguri folosit la producerea vinurilor rosii, Merlot, are o rezistenta foarte mare la temperaturi joase, la seceta, este cultivat peste tot in lume si are o istorie demna de invidiat. Prima mentiune a soiului Merlot apare in 1784, in Bordeaux. Imediat soiul de struguri devine foarte popular si e cultivat la scara larga. Inca nu se stie de unde vine numele, daca de la pielita neagra a strugurilor sau de la pasarile care mancau boabele de struguri, dar numele Merlot a reusit sa ramana in istorie. La inceput Merlot era un soi care se folosea doar in cupaje, pentru a obtine alte vinuri si nu era vazut ca fiind unul de calitate. 
La multi ani dupa prima atestare a soilui Merlot, in 1956, plantarea soiului de struguri se opreste brusc, din cauza unor evenimente climatice si boli care atacau vita de vie in Franta. In februarie 1956 un frig napraznic a lovit Franta, tot ce insemna Merlot a fost distrus pe loc, s-a incercat replantarea soiului, insa iar au fost distruse toate recoltele din cauza bolilor specifice vitei de vie. Producatorii de vin nu s-au speriat si au continuat plantarea de Merlot pana in 1970, cand guvernul francez a decis sa nu se mai planteze Merlot deloc. 
Dupa cinci ani Merlot a fost replantat, guvernul se razgandise. Merlot era deja popular in toata lumea. Anii 1970 au fost o perioada de boom pentru Merlot, cand s-au plantat zeci de hectare si s-au obtinut recolte uimitoare. Pana in anii 1990 cererea de Merlot nu a fost asa de mare, dar dupa o perioada destul de lunga de timp lumea reincepea sa descopere Merlot-ul. Cercetari recente ale acestui soi de struguri au dus la o concluzie cel putin surprinzatoare: Merlot are legatura cu Cabernet Franc, este practic „progenitura” sa. Rudele sale directe sunt Carmenere si Malbec.
Soiul Merlot il gasim si Romania, este cultivat pe arii extinse, vinul obtinut din acest soi de struguri este foarte cautat, este versatil si poate fi servit si la o masa obisnuita, dar si la un eveniment special. Pentru a gusta din celebrul vin Merlot puteti consulta lista de vinuri din crama Budureasca, vinuri romanesti premiate si obtinute in cele mai bune conditii in Crama Budureasca.
Imbinarea traditiei zonei viticole Dealu Mare cu stilul modern de vinificatie, cu tehnicile moderne au dus la obtinerea unui Merlot de cea mai buna calitate. Puteti comanda vinuri din crama Budureasca la preturi bune la orice ora, iar pentru a degusta un Merlot premium este ideal sa il asociati cu preparate din carnuri mai usoare sau cu pasta alla Bologneze. De exemplu, Exuberant Noir 2017 demisec este un cupaj de Merlot si Cabernet Sauvignon de la Crama Buduresasca cu arome de fructe de padure coapte, gust de gem de mure, o structura si o corpolenta aparte. Premium Merlot 2015, premiat cu diferite medalii, este un vin sec cu gust intens de fructe de padure si cirese amare. Daca preferati ceva clasic puteti opta pentru Clasic Merlot 2017 sec, un vin rosu cu arome de mure si cirese negre si gust de fructe negre de padure. Vinurile Merlot de la Budureasca sunt alegerea potrivita atat perntru evenimente si ocazii speciale, cat si pentru consumul curent.

No comments:

Post a Comment